Jó recept
Jó receptel jó a nap!

MENÜ

Sziasztok!

Itt kalács recepteket olvashattok.

 

Fonott kalács:

 

 

Hozzávalók:
Kelt tészta:

  • 500 g liszt
  • 1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
  • 50 g porcukor
  • 1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
  • 1 csipet só
  • 2 tojás (közepes méretű)
  • 1 tojásfehérje (közepes méretű tojásból)
  • 250 ml langyos tejszín
  • 1 tojássárgája (közepes méretű tojásból)
  • 1 evőkanál tej

 

Elkészítés:

A lisztet keverőtálba szitáljuk, és gondosan elvegyítjük az élesztővel. Beletesszük a cukrot, a vanillincukrot, a sót, a tojásokat és a tejszínt. 
A hozzávalókat egy kézi robotgéppel (dagasztófej) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt simára eldolgozzuk.
A tésztát letakarva, meleg helyen addig kelesztjük, amíg láthatóan megnagyobbodik. Ezután liszttel megszórjuk, kivesszük a tálból, és munkalapon jól átgyúrjuk. Kétharmad részéből 3 darab, egyenként kb. 40 cm hosszú hengert formálunk, összefonjuk, majd kivajazott tepsibe fektetjük, és nyújtófával hosszában mélyedést nyomunk bele.
A tejjel felverjük a tojássárgáját, és egy részével megkenjük a mélyedést. 
A megmaradt tésztából is 3 darab, egyenként kb. 35 cm hosszú hengert formálunk, összefonjuk, majd a mélyedésbe helyezzük, és ezt is megkenjük tojássárgájával. 
A kalácsot meleg helyen még egyszer addig hagyjuk kelni, amíg láthatóan megnő, utána megsütjük.

Alsó és felső sütés: 180-200 °C (előmelegítve)
Légkeverős: 160-180 °C (előmelegítve)
Gáz: 3-4. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 35 perc

 

 

Gyümölcsös fonott kalács:

 

 

 

Hozzávalók:
Kelt tésztához:

  • 500 g búzaliszt
  • 1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
  • 100 g porcukor
  • 1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csipet só
  • 1 tojás (közepes méretű)
  • 75 ml meleg tej
  • 150 ml tejszín
  • 100g lágy vaj vagy margarin


Töltelékhez:
Tojáslikőrös változat:

  • 50 g Dr. Oetker Marcipán
  • 25 g darált pisztácia
  • 2 evőkanál tojáslikőr


Baracklekváros változat:

  • 50 g Dr. Oetker Marcipán
  • 1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
  • 2 evőkanál sárgabarack lekvár
  • 1 csapott teáskanál (keserű) kakaópor


Almás változat:

  • 25 ml tejszín
  • 1 teáskanál Dr. Oetker Gustin Étkezési keményítő
  • 15 g porcukor
  • 25 g aszalt vörösáfonya vagy sárgabarack
  • 1 kis alma (kb. 100 g)


Kenéshez:

  • 1 tojás (közepes méretű)


Előkészítés:

A sütőt előmelegítjük.

Elkészítés:

A tésztához a lisztet egy keverőedénybe szitáljuk, és az instant élesztővel jól elkeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót is, majd konyhai robotgéppel először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dagasztjuk. A tésztát letakarjuk, és meleg helyen kelni hagyjuk, amíg láthatóan megnő. 
Az első töltelékhez a marcipánt kis darabokra vágjuk, és a darált pisztáciával, és a tojáslikőrrel konyhai robotgép segítségével addig keverjük, míg kenhető masszát nem kapunk.
A második tölteléknél az elsőhöz hasonlóan járunk el.
A harmadikféle töltelékhez a tejszínt, az étkezési keményítőt, és a cukrot elkeverjük. Az aszalt áfonyát vagy a sárgabarackot felaprítjuk. A megtisztított almát megmossuk, meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, és finomra reszeljük. A gyümölcsöket a tejszínes masszához adjuk, és jól elkeverjük.
A megkelt tésztát kevés liszttel megszórjuk, és egy enyhén lisztezett munkalapon átgyúrjuk. A tésztát 5 egyenlő részre osztjuk, és téglalap alakúvá (kb. 40 x 10 cm) nyújtjuk. Az első tölteléket az első tésztarészre, a második tölteléket a második és harmadik tésztarészre, a harmadik tölteléket a negyedik és ötödik tésztarészre kanalazzuk úgy, hogy a tésztacsíkok 2/3 része szabadon maradjon. A tésztacsíkokat a töltelékes oldaluktól kezdve feltekerjük. A hengereket egy sütőpapírra (40 x 30 cm) helyezzük egymás mellé úgy, hogy az első tojáslikőrös töltelékes legyen középen, a második lekváros töltelékes ettől jobbra és balra, a harmadik almás töltelékes pedig a két szélén, majd egy ötös fonatot készítünk belőle. Ha kész, a kalácsot a sütőpapírral együtt a tepsibe helyezzük, és meleg helyen további kb. 20 percig kelni hagyjuk. 
A tojást felverjük és megkenjük vele a kalácsot. Majd a tepsit a sütő alsó részébe toljuk, és a kalácsot megsütjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
Gáz: kb. 2 – 3 fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 45 perc

A megsült kalácsot egy sütőrácson hagyjuk kihűlni.

 

 

 

 

Kenyér fonat:

 

 

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 600 g búzaliszt
  • 2 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
  • 1 evőkanál porcukor
  • 600 ml langyos víz
  • 150 g rozsliszt
  • 250 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1 és fél teáskanál só

Ezenkívül:

  • Kevés víz
  • Köménymag, nagy szemű só ízlés szerint


Előkészítés:

A lisztet az élesztővel elkeverjük, és egy keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a cukrot és a vizet, és jól összedolgozzuk. Letakarva szobahőmérsékleten 1 órát pihentetjük.
A tepsit sütőpapírral kibéleljük. A sütőt előmelegítjük.

Elkészítés:

A többi hozzávalót az előkészített tészta alaphoz adjuk, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirállal) sima tésztává dagasztjuk. A tésztát meleg helyen letakarva kelni hagyjuk, míg láthatóan megnő. 
A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkalapon még egyszer átgyúrjuk, és 8 egyenlő részre osztjuk. Az egyes adagokat 2 cm átmérőjű hengerré sodorjuk. Majd egy-egy tésztacsíkot összefonunk, a fonatokat egymáshoz kapcsolódó koszorú formában a tepsibe helyezzük. 
Majd a tepsit meleg helyen tovább pihentetjük, míg a tészta láthatóan megnő. Végül a tésztát vízzel megspricceljük, ízlés szerint köménymaggal, nagy szemű sóval megszórjuk. A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a kenyeret megsütjük.

Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 180 °C (előmelegítve)
Gáz: 3-4. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 30 perc

A megsült fonatot sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni, frissen tálaljuk.


 

Ropogós kalács:

 

 

Sütési idő: kb. 60 perc

Hozzávalók:
Tésztához:

300 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Sütőpor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
150g lágy vaj vagy margarin
120g porcukor
3 db tojás (közepes méretű)
50 ml tej
1 teáskanál Dr. Oetker Aroma mandula
1 tasak Dr. Oetker Tortabevonó ét prémium

Feltéthez:

450-500 g mandarin (lehet konzerv is)
50 g mandulaforgács
25 g porcukor
50 g lágy vaj vagy margarin

Előkészítés:

A kazetta sütőformát kivajazzuk, és enyhén belisztezzük. A sütőt előmelegítjük.

Elkészítés:

A lisztet a sütőporral elkeverjük, és egy keverőedénybe szitáljuk. A tortabevonó kivételével hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton sima tésztává keverjük. A tortabevonót a tasakon lévő használati utasítás szerint felolvasztjuk. A tészta egyharmadát a sütőformába töltjük, majd a csokoládé felét a tésztára csurgatjuk. A maradék tésztát és tortabevonót az előbbiekkel megegyezően tovább rétegezzük. A sütőformát a sütő alsó harmadába toljuk, és a süteményt megsütjük. 

Alsó és felső sütés: kb. 170 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 150 °C (előmelegítve)
Gáz: kb. 2. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 60 perc

Elkészítés:

15 perc elteltével a süteményt hosszában 1 cm mélyen bevágjuk, majd tovább sütjük.
A megsült süteményt 10 percig a sütőformában, majd egy sütőrácson hagyjuk kihűlni.
A mandarint egy szűrőn keresztül lecsöpögtetjük. A sütőt grillező funkcióra állítjuk.
A tepsit sütőpapírral kibéleljük. A süteményt felszeleteljük (kb. 15 db), és a tepsibe fektetjük. A szeleteket a mandarinnal borítjuk, porcukorral és mandulaforgáccsal meghintjük, végül vékony vajszeletekkel borítjuk. A süteményt rövid ideig grillezzük, és azonnal tálaljuk. 

Tipp:

Ha a sütője nem rendelkezik grill funkcióval, akkor állítsa a sütőjét 250 °C-ra.

 

 

Karácsonyfa kalács:

 

 

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 150 ml tej
  • 40 g lágy vaj vagy margarin
  • 350 g búzaliszt
  • 1 tasak Dr. Oetker Expressz Élesztő
  • 50 g porcukor
  • 1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
  • 1 tojássárgája (közepes méretű)


Ezenkívül:

  • 1 tojásfehérje (közepes méretű)


Díszítéshez:

  • Dr. Oetker Dekor Toll
  • Dr. Oetker Csoki drazsé mini


Előkészítés:

A tejet egy főzőedényben felhevítjük, és felolvasztjuk benne a vajat. Hagyjuk kicsit hűlni. A tepsit (kb. 30 x 40 cm) sütőpapírral kibéleljük. A sütőt előmelegítjük.

Elkészítés:

A lisztet az Expressz Élesztővel elkeverjük, és egy keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, a langyos vajas tejet, és konyhai robotgép dagasztó spiráljával legalább 3 percen át sima tésztává dagasztjuk. 
Enyhén lisztezett munkalapon a tésztát átgyúrjuk, két részre osztjuk, és egyenként kb. 26 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk. A körlapot kb. 6 körcikkre osztjuk. A körcikkek mindkét oldalát néhányszor kb. 2 cm mélyen bevagdossuk, az „ágak” végét két ujjunkkal kicsit összecsippentjük, így a tésztát fenyőfa formává alakítjuk. A fenyőfákat a tepsibe fektetjük, majd a tepsit letakarjuk, és a süteményt kb. 15 percet pihentetjük. A tojásfehérjét felverjük, a fenyőfákat megkenjük vele. Végül a tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
Gáz: kb. 2-3. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 15-18 perc

A megsült süteményt sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni.
A fenyőfákra a Dekor Tollal girlandot rajzolunk, a mázra a színes Csoki Drazséból karácsonyi gömböket ragasztunk. 10-15 percet hagyjuk a mázat megszilárdulni.

 

 

 

Töltött mandulás kalács:

 

 

Hozzávalók:
Töltelékhez:

  • 200 g darált mandula
  • 100 g porcukor
  • 2 tojás (közepes méretű)


Tésztához:

  • 325 g búzaliszt
  • 1 tasak Dr. Oetker Sütőpor
  • 75 g porcukor
  • 1 tojás (közepes méretű)
  • 1 tasak Dr. Oetker Bourbon Vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 150 g zsírszegény túró
  • 100 ml tej
  • 100 ml napraforgó olaj


Ezenkívül:

  • 2 evőkanál szeletelt mandula
  • 100 g fehércsokoládé
  • 1 evőkanál napraforgó olaj


Előkészítés:

A mandulát egy serpenyőben zsiradék nélkül aranybarnára pirítjuk, majd hagyjuk hűlni.

A kazetta sütőformát kivajazzuk. A sütőt előmelegítjük. 

Elkészítés:

A töltelékhez a mandulát, a cukrot, és a tojást egy keverőedényben simára keverjük.
A lisztet a sütőporral elkeverjük, majd egy keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót is, és konyhai robotgéppel jól összedolgozzuk. (Ne dagasszuk túl hosszú ideig a tésztát, mert ragadós lesz.) A tésztát enyhén lisztezett munkalapon átgyúrjuk, téglalap alakúra (40 x 25 mm) nyújtjuk. A tésztán a tölteléket egyenletesen elosztjuk úgy, hogy a tészta szélei mentén 1 cm részt szabadon hagyunk. Majd a tésztát két rövidebbik oldala mentén a közepéig behajtjuk, majd még egyszer félbehajtjuk, és a sütőformába fektetjük. A sütőformát a sütő alsó harmadába toljuk, és a süteményt megsütjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
Gáz: kb. 2-3. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 60 perc

A megsült süteményt 10 percig a sütőformában, majd egy sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni. 
A szeletelt mandulát egy serpenyőben zsiradék nélkül aranybarnára pirítjuk. A fehércsokit nagyobb darabokra törjük, és az olaj hozzáadásával gőz felett megolvasztjuk. Majd a süteményt a megolvasztott csokival megkenjük, a szeletelt mandulával meghintjük, majd hagyjuk a mázat megszilárdulni. 

Tipp:

Ha a sütemény teteje gyorsan barnul, fedjük le a sütőformát alufóliával vagy sütőpapírral!


 

Hírek

  • Karácsonyi receptek!
    2011-12-10 13:13:33

    Ha érdekel titeket karácsonyi receptek akkor nézzetek meg egy weblapot.

    http://suliujsagws.freewb.hu/gasztronomia

  • Sütik beküldése
    2011-11-28 13:23:19

    Akinek van jó recepte az nyugodtan beküldheti a schmkrisz@freemail.hu-ra.

Szavazás

Jok a receptek?
Igen
Nem
Nem probáltam
Biztos
Elmegy
Asztali nézet