Sziasztok!
Itt kalács recepteket olvashattok.
Fonott kalács:
Hozzávalók:
Kelt tészta:
- 500 g liszt
- 1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
- 50 g porcukor
- 1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
- 1 csipet só
- 2 tojás (közepes méretű)
- 1 tojásfehérje (közepes méretű tojásból)
- 250 ml langyos tejszín
- 1 tojássárgája (közepes méretű tojásból)
- 1 evőkanál tej
Elkészítés:
A lisztet keverőtálba szitáljuk, és gondosan elvegyítjük az élesztővel. Beletesszük a cukrot, a vanillincukrot, a sót, a tojásokat és a tejszínt.
A hozzávalókat egy kézi robotgéppel (dagasztófej) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt simára eldolgozzuk.
A tésztát letakarva, meleg helyen addig kelesztjük, amíg láthatóan megnagyobbodik. Ezután liszttel megszórjuk, kivesszük a tálból, és munkalapon jól átgyúrjuk. Kétharmad részéből 3 darab, egyenként kb. 40 cm hosszú hengert formálunk, összefonjuk, majd kivajazott tepsibe fektetjük, és nyújtófával hosszában mélyedést nyomunk bele.
A tejjel felverjük a tojássárgáját, és egy részével megkenjük a mélyedést.
A megmaradt tésztából is 3 darab, egyenként kb. 35 cm hosszú hengert formálunk, összefonjuk, majd a mélyedésbe helyezzük, és ezt is megkenjük tojássárgájával.
A kalácsot meleg helyen még egyszer addig hagyjuk kelni, amíg láthatóan megnő, utána megsütjük.
Alsó és felső sütés: 180-200 °C (előmelegítve)
Légkeverős: 160-180 °C (előmelegítve)
Gáz: 3-4. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 35 perc
Gyümölcsös fonott kalács:
Hozzávalók:
Kelt tésztához:
- 500 g búzaliszt
- 1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
- 100 g porcukor
- 1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csipet só
- 1 tojás (közepes méretű)
- 75 ml meleg tej
- 150 ml tejszín
- 100g lágy vaj vagy margarin
Töltelékhez:
Tojáslikőrös változat:
- 50 g Dr. Oetker Marcipán
- 25 g darált pisztácia
- 2 evőkanál tojáslikőr
Baracklekváros változat:
- 50 g Dr. Oetker Marcipán
- 1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
- 2 evőkanál sárgabarack lekvár
- 1 csapott teáskanál (keserű) kakaópor
Almás változat:
- 25 ml tejszín
- 1 teáskanál Dr. Oetker Gustin Étkezési keményítő
- 15 g porcukor
- 25 g aszalt vörösáfonya vagy sárgabarack
- 1 kis alma (kb. 100 g)
Kenéshez:
Előkészítés:
A sütőt előmelegítjük.
Elkészítés:
A tésztához a lisztet egy keverőedénybe szitáljuk, és az instant élesztővel jól elkeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót is, majd konyhai robotgéppel először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dagasztjuk. A tésztát letakarjuk, és meleg helyen kelni hagyjuk, amíg láthatóan megnő.
Az első töltelékhez a marcipánt kis darabokra vágjuk, és a darált pisztáciával, és a tojáslikőrrel konyhai robotgép segítségével addig keverjük, míg kenhető masszát nem kapunk.
A második tölteléknél az elsőhöz hasonlóan járunk el.
A harmadikféle töltelékhez a tejszínt, az étkezési keményítőt, és a cukrot elkeverjük. Az aszalt áfonyát vagy a sárgabarackot felaprítjuk. A megtisztított almát megmossuk, meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, és finomra reszeljük. A gyümölcsöket a tejszínes masszához adjuk, és jól elkeverjük.
A megkelt tésztát kevés liszttel megszórjuk, és egy enyhén lisztezett munkalapon átgyúrjuk. A tésztát 5 egyenlő részre osztjuk, és téglalap alakúvá (kb. 40 x 10 cm) nyújtjuk. Az első tölteléket az első tésztarészre, a második tölteléket a második és harmadik tésztarészre, a harmadik tölteléket a negyedik és ötödik tésztarészre kanalazzuk úgy, hogy a tésztacsíkok 2/3 része szabadon maradjon. A tésztacsíkokat a töltelékes oldaluktól kezdve feltekerjük. A hengereket egy sütőpapírra (40 x 30 cm) helyezzük egymás mellé úgy, hogy az első tojáslikőrös töltelékes legyen középen, a második lekváros töltelékes ettől jobbra és balra, a harmadik almás töltelékes pedig a két szélén, majd egy ötös fonatot készítünk belőle. Ha kész, a kalácsot a sütőpapírral együtt a tepsibe helyezzük, és meleg helyen további kb. 20 percig kelni hagyjuk.
A tojást felverjük és megkenjük vele a kalácsot. Majd a tepsit a sütő alsó részébe toljuk, és a kalácsot megsütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
Gáz: kb. 2 – 3 fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 45 perc
A megsült kalácsot egy sütőrácson hagyjuk kihűlni.
Kenyér fonat:
Hozzávalók:
Tésztához:
- 600 g búzaliszt
- 2 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
- 1 evőkanál porcukor
- 600 ml langyos víz
- 150 g rozsliszt
- 250 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 1 és fél teáskanál só
Ezenkívül:
- Kevés víz
- Köménymag, nagy szemű só ízlés szerint
Előkészítés:
A lisztet az élesztővel elkeverjük, és egy keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a cukrot és a vizet, és jól összedolgozzuk. Letakarva szobahőmérsékleten 1 órát pihentetjük.
A tepsit sütőpapírral kibéleljük. A sütőt előmelegítjük.
Elkészítés:
A többi hozzávalót az előkészített tészta alaphoz adjuk, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirállal) sima tésztává dagasztjuk. A tésztát meleg helyen letakarva kelni hagyjuk, míg láthatóan megnő.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkalapon még egyszer átgyúrjuk, és 8 egyenlő részre osztjuk. Az egyes adagokat 2 cm átmérőjű hengerré sodorjuk. Majd egy-egy tésztacsíkot összefonunk, a fonatokat egymáshoz kapcsolódó koszorú formában a tepsibe helyezzük.
Majd a tepsit meleg helyen tovább pihentetjük, míg a tészta láthatóan megnő. Végül a tésztát vízzel megspricceljük, ízlés szerint köménymaggal, nagy szemű sóval megszórjuk. A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a kenyeret megsütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 180 °C (előmelegítve)
Gáz: 3-4. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 30 perc
A megsült fonatot sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni, frissen tálaljuk.
Ropogós kalács:
Sütési idő: kb. 60 perc
Hozzávalók:
Tésztához:
300 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Sütőpor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
150g lágy vaj vagy margarin
120g porcukor
3 db tojás (közepes méretű)
50 ml tej
1 teáskanál Dr. Oetker Aroma mandula
1 tasak Dr. Oetker Tortabevonó ét prémium
Feltéthez:
450-500 g mandarin (lehet konzerv is)
50 g mandulaforgács
25 g porcukor
50 g lágy vaj vagy margarin
Előkészítés:
A kazetta sütőformát kivajazzuk, és enyhén belisztezzük. A sütőt előmelegítjük.
Elkészítés:
A lisztet a sütőporral elkeverjük, és egy keverőedénybe szitáljuk. A tortabevonó kivételével hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton sima tésztává keverjük. A tortabevonót a tasakon lévő használati utasítás szerint felolvasztjuk. A tészta egyharmadát a sütőformába töltjük, majd a csokoládé felét a tésztára csurgatjuk. A maradék tésztát és tortabevonót az előbbiekkel megegyezően tovább rétegezzük. A sütőformát a sütő alsó harmadába toljuk, és a süteményt megsütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 170 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 150 °C (előmelegítve)
Gáz: kb. 2. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 60 perc
Elkészítés:
15 perc elteltével a süteményt hosszában 1 cm mélyen bevágjuk, majd tovább sütjük.
A megsült süteményt 10 percig a sütőformában, majd egy sütőrácson hagyjuk kihűlni.
A mandarint egy szűrőn keresztül lecsöpögtetjük. A sütőt grillező funkcióra állítjuk.
A tepsit sütőpapírral kibéleljük. A süteményt felszeleteljük (kb. 15 db), és a tepsibe fektetjük. A szeleteket a mandarinnal borítjuk, porcukorral és mandulaforgáccsal meghintjük, végül vékony vajszeletekkel borítjuk. A süteményt rövid ideig grillezzük, és azonnal tálaljuk.
Tipp:
Ha a sütője nem rendelkezik grill funkcióval, akkor állítsa a sütőjét 250 °C-ra.
Karácsonyfa kalács:
Hozzávalók:
Tésztához:
- 150 ml tej
- 40 g lágy vaj vagy margarin
- 350 g búzaliszt
- 1 tasak Dr. Oetker Expressz Élesztő
- 50 g porcukor
- 1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
- 1 tojássárgája (közepes méretű)
Ezenkívül:
- 1 tojásfehérje (közepes méretű)
Díszítéshez:
- Dr. Oetker Dekor Toll
- Dr. Oetker Csoki drazsé mini
Előkészítés:
A tejet egy főzőedényben felhevítjük, és felolvasztjuk benne a vajat. Hagyjuk kicsit hűlni. A tepsit (kb. 30 x 40 cm) sütőpapírral kibéleljük. A sütőt előmelegítjük.
Elkészítés:
A lisztet az Expressz Élesztővel elkeverjük, és egy keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, a langyos vajas tejet, és konyhai robotgép dagasztó spiráljával legalább 3 percen át sima tésztává dagasztjuk.
Enyhén lisztezett munkalapon a tésztát átgyúrjuk, két részre osztjuk, és egyenként kb. 26 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk. A körlapot kb. 6 körcikkre osztjuk. A körcikkek mindkét oldalát néhányszor kb. 2 cm mélyen bevagdossuk, az „ágak” végét két ujjunkkal kicsit összecsippentjük, így a tésztát fenyőfa formává alakítjuk. A fenyőfákat a tepsibe fektetjük, majd a tepsit letakarjuk, és a süteményt kb. 15 percet pihentetjük. A tojásfehérjét felverjük, a fenyőfákat megkenjük vele. Végül a tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
Gáz: kb. 2-3. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 15-18 perc
A megsült süteményt sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni.
A fenyőfákra a Dekor Tollal girlandot rajzolunk, a mázra a színes Csoki Drazséból karácsonyi gömböket ragasztunk. 10-15 percet hagyjuk a mázat megszilárdulni.
Töltött mandulás kalács:
Hozzávalók:
Töltelékhez:
- 200 g darált mandula
- 100 g porcukor
- 2 tojás (közepes méretű)
Tésztához:
- 325 g búzaliszt
- 1 tasak Dr. Oetker Sütőpor
- 75 g porcukor
- 1 tojás (közepes méretű)
- 1 tasak Dr. Oetker Bourbon Vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 150 g zsírszegény túró
- 100 ml tej
- 100 ml napraforgó olaj
Ezenkívül:
- 2 evőkanál szeletelt mandula
- 100 g fehércsokoládé
- 1 evőkanál napraforgó olaj
Előkészítés:
A mandulát egy serpenyőben zsiradék nélkül aranybarnára pirítjuk, majd hagyjuk hűlni.
A kazetta sütőformát kivajazzuk. A sütőt előmelegítjük.
Elkészítés:
A töltelékhez a mandulát, a cukrot, és a tojást egy keverőedényben simára keverjük.
A lisztet a sütőporral elkeverjük, majd egy keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót is, és konyhai robotgéppel jól összedolgozzuk. (Ne dagasszuk túl hosszú ideig a tésztát, mert ragadós lesz.) A tésztát enyhén lisztezett munkalapon átgyúrjuk, téglalap alakúra (40 x 25 mm) nyújtjuk. A tésztán a tölteléket egyenletesen elosztjuk úgy, hogy a tészta szélei mentén 1 cm részt szabadon hagyunk. Majd a tésztát két rövidebbik oldala mentén a közepéig behajtjuk, majd még egyszer félbehajtjuk, és a sütőformába fektetjük. A sütőformát a sütő alsó harmadába toljuk, és a süteményt megsütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
Gáz: kb. 2-3. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 60 perc
A megsült süteményt 10 percig a sütőformában, majd egy sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni.
A szeletelt mandulát egy serpenyőben zsiradék nélkül aranybarnára pirítjuk. A fehércsokit nagyobb darabokra törjük, és az olaj hozzáadásával gőz felett megolvasztjuk. Majd a süteményt a megolvasztott csokival megkenjük, a szeletelt mandulával meghintjük, majd hagyjuk a mázat megszilárdulni.
Tipp:
Ha a sütemény teteje gyorsan barnul, fedjük le a sütőformát alufóliával vagy sütőpapírral!