Jó recept
Jó receptel jó a nap!

MENÜ

Itt minden recept karácsonyi!

Ide rakom fel a karácsonyi recepteket szoval az ünnepek elött érdemes nézni.

 

Halászlé:

Hozzávalók:

  • 1 db 5 kg feletti ponty
  • 1 kg makói hagyma / 5 kg hal
  • házi pirospaprika (szegedi vagy kalocsai)
  • 1 l víz / 1 kg halhús

 

Elkészítés:

Jó halászlét csak nagy halból lehet főzni. A zöldpaprika és paradicsom szezonális jellege, romlandósága miatt nem alkotórésze a halászlének (a halászok tarisznyájában ez nem volt, régen nem voltak bevásárlóközpontok, ahol ezeket télen is megvehették volna), egyébként is ezek a lecsó alkatrészei. Na szóval: a halat megpucoljuk, a tükörpontyot lécre szegelt 2-3 db söröskupak érdes felével, a pikkelyes pontyot (ez az igazi!) filézőkéssel, az utolsó farki pikkely alatt benyúlva oldal irányban mozgatva a test mellett elvágjuk a pikkelytokokat (nem kell tőle megijedni, elég egyszerű), és leemeljük a kabátját. A hal bőre mindkét esetben a halon marad. A halat belezzük, ikrát/tejet, májat (vigyázzunk az epehólyagra) külön rakjuk. Fejet levágjuk, a halat kifilézzük. Kopoltyú, szem, keserűfog nem maradhat a halban. A lábosba alulra rakjuk a fölkarikázott jó makói hagymát (errefelé a talaj adottságai miatt jobb ízű a hagyma), majd a fejet (nem árt ha veszünk még vagy 3-4 db-ot), úszókat és a csontot. Felöntjük a megfelelő mennyiségű vízzel, és kb 5-6 órát lassú tűzön főzzük, míg a fej, a csontok teljesen szét nem esnek. Ahogy Matula bácsi is mondta: a halászlé akkor jó, ha ragad a gőze... Főzés vége előtt félórával csak az elpárolgott vizet pótoljuk. Ezután átpaszírozzuk (régen ezt nem csinálták, mivel a csont úgyis a bogrács aljában gyűlt össze). Ezután vizet beletölteni tilos. Az alaplevet kiforraljuk, belerakjuk az édesnemes házi paprikát (a bolti nem jó, mivel abba a csumát és a penészes paprikákat is beledarálták), olyan mennyiségben, hogy az alaplé szép piros színű legyen. Ezután belerakjuk az előzőleg besózott haldarabokat (nem irdaljuk, mivel a nagy pontyban a szálka is nagy, meg különben is nem sült keszeget készítünk), a belsőséget, és 10 percig főzzük. Kóstolás után sózzuk még, ha kell. A jó halászlé egyszer melegítve az igazi. Az erőspaprikát tálaláskor kínáljuk hozzá.

 


 

 

Citromos sült pulyka:


Hozzávalok:

  • 4 kg pulyka
  • 1 citrom
  • 1 hagyma
  • 10 dkg vaj

Elkészitése:

  1. A citrom kicsavart levével ill. citrom darabokkal jól bedörzsöljük a pulykát, megtöltjük a nyakát töltelékkel, a belsejét a citrom darabokkal és a félbe vágott hagymával.
  2. A vajat megolvasztjuk, majd leöntjük a pulykát – alaposan elkenjük vele a bőrét.
  3. Mellkassal lefelé egy olajozott, teflonos tepsiben 180 fokon sütjük, félóránként locsolgatjuk a keletkezett szafttal.
  4. 40 perccel a kiszámolt szükséges idő előtt kivesszük a sütőből és egy húshőmérőt a comb legvastagabb részébe szúrunk. Óvatosan átfordítjuk a pulykát, meglocsoljuk a szafttal és tovább sütjük addig, amíg 75 fokot mutat a hőmérő (vagy tiszta levet nem enged, ha megszúrjuk).
  5. Kivesszük a sütőből, áttesszük egy meleg tálcára, letakarjuk  és pihentetjük.

Remélem ízleni fog.

 

 

Szalonnás pulyka:

Hozzávalok:

  • 3kg pulyka
  • 12 csík szalonnás bacon
  • 25 dkg vaj

Elkészítése:

  1. Az ujjainkkal dörzsöljük be alaposan vajjal a pulyka húsát a bőr alatt. Töltsük meg töltelékkel a pulyka nyakát és-vagy belsejét, majd borítsuk be a mellkast a bacon csíkokkal.
  2. 230 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük, majd a keletkezett szafttal leöntjük. A sütőt lejjebb állítjuk 180 fokra és 2 órán keresztül sütjük, félóránként locsolgatjuk.
  3. Kivesszük a sütőből és megszúrjuk a combjánál egy késsel – ha tiszta levet enged, akkor kész van. Ha véres a lé, akkor tovább sütjük. Nagyobb pulya esetében a sütési időt kalkuláljuk ki  a fentiek szerint.
  4. Kivesszük a sütőből, áttesszük egy meleg tálcára, letakarjuk. Pihentetjük addig, amíg elkészítjük a szószt és befejezzük a köreteket.
  5. Az ünnepi asztalon szeleteljük.

Remélem örömmel fogyaszák majd és boldogok lesznek az ünepekkor.

 

Mandulás pulykamell szegfűgombával:

Hozávalok:

  • 60dkg pulykamell
  • 3 ek kukoricaolaj, 15dkg mandula
  • 10dkg szegfûgomba (vagy champignon)
  • 4 szál halványító zeller (1 fej tisztított zeller is jó)
  • 1 csokor újhagyma (vagy póré)

 

  • 2 ek. szójaszósz
  • 2 szál bazsalikom
  • 1 tojásfehérje
  • 2 ek. kukoricakeményítõ
  • szezámolaj
  • fehér bors

Elkészitése:

  1. A pulykamellet csíkokra vágjuk és összekeverjük a keményítővel, a szójaszósszal és egy evőkanál olajjal.
  2. Hozzáadjuk a lazán felvert tojásfehérjét.
  3. Wokban állandó keverés mellett kevés olajon megsütjük. Amikor elkészült, kivesszük a wokból, s a maradék olajban barnára pirítjuk a mandulát, a gombát, a zellert, az újhagymát és a bazsalikomot.
  4. Elkeverjük a pulykamellel, és sóval, borssal, szezámolajjal ízesítjük.
  5. Köretnek rizst készítünk hozzá.

 

 

Dios-mákos beigli:

 



Hozzávalok:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 5 dkg porcukor
  • 2dkg élesztő
  • 2 db tojás sárgája
  • 1 dl tej

Töltelék hozzávaloi:

  • 20 dkg dió vagy mák
  • 12 dkg cukor
  • 5 dkg méz
  • 5 dkg mazsola
  • 5 dl víz
  • édes morzsa
  • örölt fahéj
  • reszelt citromhéj,narancshéj

Élkészités:

A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk (mintha linzertésztát készítenénk), ügyelve arra, hogy a margarin ne olvadjon meg!
Hozzáöntjük a porcukrot, a tojás sárgáját, a tejben feloldott élesztőt (nem szabad felfuttatni az élesztőt). Gyors mozdulatokkal közepes keménységű tésztát gyúrunk. 26 dkg-os cipókat cipózunk ki a tésztából. Kivirgoljuk, hogy szép sima legyen a felülete. Hűtőben lefóliázva 15-20 percig pihentetjük. Közben elkészítjük a forrázott tölteléket.

Forrázott mák- vagy diótöltelék: A vizet a cukorral feltesszük forrni. Ha forr, a tűzről lehúzva hozzáadjuk a mákot, a mazsolát, az őrölt fahéjat, és ha szükséges édes morzsát. A diótöltelék hasonló módon készül. Amikor a forrázott töltelékek kihűltek, a megfelelő súlyúra kimérjük. A beigliknél a töltelék súlya megegyezik a tészta súlyával!

A pihentetett tésztát kinyújtjuk kb. 22-28 cm-es téglalap formára. A tölteléket a tésztára helyezzük, és egyenletesen eligazítjuk. A tészta három oldalát kb. 1 cm-es részben behajtjuk. Ezután feltekerjük a beiglit, s gyengéden meglapítjuk. Sütőlemezre tesszük, és 1 tojás+1 tojás sárgája jól eldolgozott keverékével lekenjük. Amikor a tojás megszáradt a tésztán, második soron is átkenjük. Hurkapálcával megszurkáljuk. Tetejét megszórhatjuk dekor sütőcukorral. 180 fokos sütőben aranysárgára sütjük.

 

Elkészítési idő: 60 perc


A szép beigli márványozott, egyenletes formájú, tartós sütemény.

 

Mézeskalács recept:

 

 

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg cukor
  • 3 tojás
  • 4 evőkanál langyos méz
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna, kevés őrölt fahéj
  • 1kávéskanál tört szegfűszeg

Diszitéshez:

  • dio
  • mandula
  • mogyoró
  • mazsola
  • cukros tojásfehérje-hab

 


Elkészités:

  1. A lisztet cukrot, a tojást és a mézet a fűszerekkel masszává gyúrjuk majd egy másfél centis lepénnyé nyújtjuk.
  2. Tetszés szerint formára szaggatjuk - csillag, baba, szív, vagy ami épp van. Formavágó híjján akár késsel is kivághatunk kis formákat, vagy egyszerű lapocskákból kis betlehemest is formázhatunk.
  3. A rávalókat apróra vágjuk, (dió, mogyoró, mazsola) és előbb lekenjük tojás sárgájával, hogy ráragadjon, majd a díszítést rászórjuk.
  4. Cukros tojáshabbal megtöltött tortanyomóval is díszíthetjük, ezzel ragasztani is lehet az elkészült lapokat.
  5. A kész pogácsákat kikent kilisztezett tepsiben közepes lángon szárazra sütjük, vigyázva, hogy ne égjen meg a mazsola. Ha mézesünket karácsonyfadísznek szánjuk, sütés előtt kötőtűvel átlyukasztjuk a tésztát. Csomagolhatjuk celofánba is, ha ajándékba szánjuk.
  6. A süti a fán meg fog keményedni. Ha el akarjuk fogyasztani, tartsuk fémdobozban!

 

 

Mézeskalács ház:

 

Hozzávalok:

 

Tésztához:

  • 25 dkg méz
  • 10 dkg vaj
  • 15,5 dkg porcukor
  • mézeskalács füszerkeverék
  • 8 g kakaópor
  • 50 dkg liszt
  • 3g sütöpor
  • 1 egyész tojás
  • 1 csipet só

A mázhoz:

  • 2 db tojásfehérje

A diszitéshez:

  • 2 db tojásfehérje
  • 40-50 dkg porcukor

Elkészités:

A liszthez hozzáöntjük a mézet, a fűszert, a porcukrot, a vajat, majd utoljára a tojásokat. Összegyúrjuk a tésztát, majd fóliába csomagolva 2 órára hűtőbe tesszük.

Ha letelt a 2 óra, kinyújtjuk a tésztát, és kiszaggatjuk a házikó darabjait.
Sütőpapírral bélelt tepsiben kisütjük az elemeket. 

Míg a tészta kihűl, összeállítjuk a díszítéshez és a ragasztáshoz a porcukorral elkevert tojásfehérjét. Papírzsákba töltjük, és összeragasztjuk vele a ház darabjait. Mikor az oldalakat összeragasztottuk, pihenni hagyjuk, hogy rendesen megkössön, közben is ki lehet diszíteni. A tető az utolsó amit ráteszünk!

 

 

Egyelőre enyi lett volna az ünnepi rész.Nemsokára frissitek.

Sziasztok!

 

Hírek

  • Karácsonyi receptek!
    2011-12-10 13:13:33

    Ha érdekel titeket karácsonyi receptek akkor nézzetek meg egy weblapot.

    http://suliujsagws.freewb.hu/gasztronomia

  • Sütik beküldése
    2011-11-28 13:23:19

    Akinek van jó recepte az nyugodtan beküldheti a schmkrisz@freemail.hu-ra.

Szavazás

Jok a receptek?
Igen
Nem
Nem probáltam
Biztos
Elmegy
Asztali nézet